Üdvözlünk a blog.hu-n!

 

A resapajzson.blog.hu alatti tartalom a magyar civiles think tank - magyarcivil.hu - anyagainak felhasználásával készült a jogtulajdonos engedélyével.
A jogtulajdonos feltételekkel hozzájárul a magyar civiles think tank anyagainak választási kampányban történő felhasználásához. A hozzájárulás emailben kérhető. Email: magyarciv@gmail.com

 

BIZTOS  RECEPT A FIDESZ  LEGYŐZÉSÉRE!

 

 

A MONOLIT SZAVAZÓTÖMB

 

A Fidesz elkötelezett szavazói számára nincs olyan politikai, ideológiai alternatíva, amely megingatná őket. Ez pedig azt jelenti, hogy amíg a Fidesz képes egyben tartani szavazótáborát, addig szinte nulla az esély a legyőzésére. Az ellenzéki oldalon lévő pártok közül egy sem képes arra, hogy akár egy meggyőző ideológiai alapvetéssel, politikai üzenetekkel vagy népszerű programmal olyan tömegű szavazót állítson maga mögé, amely megközelítené a Fideszre szavazók számát.

 

VAN RÉS A PAJZSON

 

A magyar civiles think tank számos elemzést, modellezést készített a fideszes monolit szavazótömb megbonthatóságát vizsgálva, melynek eredményeként megtalálta a " rést a pajzson ". Erről készült anyagukban azt állítják, hogy a Fidesz nyugdíjas szavazói jelentik a gyenge pontot. A Fidesz szavazóinak több mint fele - 53 % - nyugdíjas, és a szavazóik 62 %-a hatvan éven felüli és többségük elégedetlen a nyugdíjával, még inkább elégedetlen a nyugdíjemelés mértékével.

A magyar civiles think tank kis mintás közvélemény-kutatása adott választ arra, hogy mekkora és milyen jellegű nyugdíjemelés kellene ahhoz, hogy az érdekalapú motiváció felül írja egy párt iránti elkötelezettséget. A mérés eredménye azt mutatta, hogy a 13 havi nyugdíj ígérete nem ilyen tényező. Még akkor se, ha a 13 havi nyugdíj az átlagnyugdíj összege vagyis 120 ezer forint lenne minden nyugdíjas számára. A havi 10 ezer forintos egységes nyugdíjemelés ígérete már felkeltené a figyelmet és a bizonytalanok, sőt az egyébként szavazni nem akarók köréből is számos szavazót lehetne nyerni vele. A 120 ezer forintos 13 havi nyugdíj voltaképpen havi 10 ezer forintos emelést jelentene, szavazatvonzó hatása mégsem közelíti a havi 10 ezer forintos egységes emelés hatását, mert évente csak egyszer adnák és 12 hónapot kellene rá várni.

A kis mintás közvélemény-kutatás lehetőséget nyújt a szóbeli reakciók rögzítésére és kiértékelésére is, amiből az derült ki, hogy a bármilyen iskolázottságú nyugdíjas választó esetében ugyanazon két fő szempont a domináns: mekkora az emelés mértéke és mikortól kapható.

 

VAN AZ A PÉNZ

 

A kis mintás mérések szerint 15 ezer forintos nyugdíjemelés már megingatná sok nyugdíjas kedvenc pártja iránti elkötelezettségét, a 20 ezer forintos emelés meggyőző hatása pedig 90 % körülinek mondható. Mit jelent ez? Azt, hogy a fideszes, de más párt nyugdíjasai közül is sokan adnák szavazatukat arra a pártra, aki 20 ezer forintos havi, mindenkinek egységesen járó nyugdíjemelést ígér, felvállalva, hogy ha nem is nyer a választáson, akkor is hetente a parlament és a nyilvánosság elé viszi a 20 ezer forintos nyugdíjemelés ügyét addig, amíg ez nem teljesül.

Ami pedig a Fidesz nyugdíjas szavazóinak viszonyulását illeti, a kis mintás felmérések során gyakori megnyilvánulás volt az, hogy ugyan szimpatizálnak a Fidesszel, de most inkább saját magukra, a saját nyugdíjemelésükre szavaznának, mert sok nyugdíjasnak küszködés az élet, mivel az alacsony nyugdíjból nagyon nehéz kijönni.

A kis mintás közvélemény-kutatás szerint a 20 ezer forintos nyugdíjemelés felülírná a Fidesz iránti szilárd elkötelezettséget, ugyanakkor ez nem végleges, inkább egyszeri cserbenhagyás lenne, amit a választó úgy indokol, hogy most nem a Fideszre, hanem önmagára, önmaga érdekére, saját 20 ezer forintos nyugdíj emelésére szavazna. Az viszont jósolható, hogy ha az így leszakadó szavazatok miatt kormányváltás lenne, ezek a szavazók már valószínűen nem térnének vissza a Fideszhez.

Még erősebb lehet a leválasztó hatás ha a 20 ezer forintos nyugdíjemelés az erre plusz fedezetet adó korrupciós bírsággal együtt szerepel a kérdésben. Ha azt mondják a választónak, hogy korrupciós bírsággal visszaszedik a lenyúlt közpénzt, uniós pénzt és abból lesz egy jóléti fordulat, havi 20 ezer forintos nyugdíjemelés, minimálbér adómentessége, orvosok, ápolók béremelése, sokkal jobb gyógyítás és oktatás, és sok más jóléti intézkedés is, akkor azt érti a választó és sokan csak annyit kérdeznek, ehhez hova, melyik párt neve mellé kell behúzni az ikszet.

 

HÁROM KRITIKUS KÉRDÉS

 

A kis mintán történő mérések azt mutatták, hogy a - " Szavazna Ön a korrupciós bírság bevezetésével finanszírozható jóléti fordulatot ígérő párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére? Szavazna Ön a korrupciós bírság bevezetéséből finanszírozható havi 20 ezer forint nyugdíjemelést ígérő párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére? Támogatná szavazatával szülei, nagyszülei havi 20 ezer forintos nyugdíjemelését? " - típusú kérdésekre adott válaszok esetében a támogatottság 68-95 % között mozgott, ami azt jelenti, hogy ilyen szinten, ilyen vonatkozásban, bármennyire is hihetetlen, de akár összeállhat a Fidesszel szembeni kétharmad is.

 

VÁLTOZÁS 1 NAP ALATT

 

És nem hetek, hónapok múlva, hanem egy nap alatt! Másrészt ez nem csak egy elméleti felvetés vagy gondolatkísérlet, hanem korrekt szabályok szerint végzett kis mintás közvélemény-kutatás eredménye. Egy olyan felmérés eredménye, amely ezekkel a kérdésekkel megismételhető 1000 fős mintán is. A valós helyzet az, hogy a kis mintán végzett közvélemény-kutatás során megkérdezettek, amíg nem ismerték a feltett kérdéseket hasonlóan foglaltak állást mint azok, akiket a Fidesz fölényes vezetését kimutató közvélemény-kutatások során megkérdeztek. Az előbbiekben bemutatott 3 kérdést megismerve viszont a többségnek gyökeresen megváltozott az álláspontja. És ez nagyon rövid idő alatt végbemehet országosan is.

 

ÉS HA MINDEN NYUGDÍJAS HOZ EGY EMBERT!

 

És nem csupán a nyugdíjasok adnák szavazatukat, hanem a nyugdíjasok hozzátartozói, gyerekei is, azzal, hogy ha anyagilag nem is tudják támogatni szüleiket vagy nagyszüleiket, akkor támogatják szavazatukkal a nyugdíjuk 20 ezer forintot emelése mellett kiálló párt listáját és egyéni jelöltjét. Ezzel kapcsolatos számítás: ha a 2,6 millióból minden második nyugdíjas a havi 20 ezer forintos nyugdíjemelést ígérő pártra szavazna, az önmagában 1,3 millió szavazatot jelentene. Ha minden nyugdíjas hozna még egy támogató szavazatot családi, rokoni körből, az plusz még 1,3 millió szavazatot eredményezne. A kettő együtt 2,6 millió szavazat lenne, ami bőven elég a választás megnyeréséhez, a kormányváltáshoz.

Tehát létezik a Fidesz legyőzésének receptje. És amint olvasható, ezt a stratégiai anyagot a Magyar Civil Mozgalom kooperációs teamje eljuttatta két nagy és három kisebb ellenzéki párt számára is. Kérdés, hogy megtalálják annak a módját hogyan éljenek az új tudás nyitotta lehetőséggel.

A 2018-as választás az ellenzék legtöbb pártja számára az utolsó megmérettetés lesz. A 2018-as választás eredményétől függ, hogy a kormány vagy az ellenzék kerül leváltásra.